Beneficiile uleiului de ricin

Uleiul de ricin este folosit in principal pentru tratarea constipatiei. Sunt mai putin cunoscute insa efectele sale de calmare a durerilor articulare, de indepartare a senzatiei de picioare grele, de a lupta cu celulita sau alte beneficii ale acestui ulei.
Ulei de ricin pentru constipatie
Uleiul de ricin contine in proportie de 90% acid ricinoleic, un acid gras care stimuleaza contractiile si secretiile intestinale, de aceea este folosit pentru efectul sau laxativ. Nu trebuie sa abuzati de uleiul de ricin pentru ca este un tratament foarte puternic, ce poate cauza iritatii sau leziuni.
Pentru constipatie, se foloseste o lingurita de ulei de ricin pur sau diluat in putina apa, la fiecare doua-trei zile. Daca nu se observa o ameliorare, se intrerupe tratamentul, caci pot exista alte cauze ale constipatiei. Uleiul de ricin se foloseste si sub forma de cataplasme. Un studiu realizat in 2010 asupra varstnicilor a aratat ca aplicatiile locale cu ulei de ricin duc la diminuarea constipatiei. Inainte de a folosi cataplasmele cu ricin trebuie facut un test cutanat, caci pot aparea alergii.
Ulei de ricin pentru dureri articulare
Uleiul de ricin este din ce in ce mai des folosit pentru a calma durerile articulare si umflaturile membrelor. Folosit pentru artroza si artrita, uleiul de ricin a avut aceleasi efecte ca si diclofenacul, cu mai putine reactii adverse.
Pentru reumatism, se face masaj local cu ulei de ricin, dupa ce se face un test cutanat sau se poate dilua o lingurita de ulei de ricin in putina apa.
Ulei de ricin pentru celulita si picioare umflate
Uleiul de ricin stimuleaza sistemul limfatic. El are o actiune drenanta si descongestionanta, prin activarea sistemului limfatic. Uleiul de ricin are rezultate bune in cazul picioarelor umflate, mai ales vara si in cazul celulitei cauzate de retentia de apa.
Se foloseste ulei de ricin pur pentru masaj sau amestecat cu cateva picaturi de ulei esential de grepfrut sau de chiparos. Se maseaza energic picioarele, de jos in sus, apoi pulpele cu miscari circulare.
Ulei de ricin pentru par si unghii frumoase
Proprietatile de fortifiere ale uleiului de ricin se datoreaza bogatiei sale in minerale si vitamina E. In perioadele in care parul cade masiv se fac masti cu ulei de ricin, pentru a favoriza cresterea. Se foloseste amestecat cu un alt ulei, cum ar fi cel de masline, pentru a fi mai putin vascos.
Pentru stimularea cresterii parului, se face o cura de 4 saptamani cu ulei de ricin. Se poate repeta, dar dupa o pauza de 3 saptamani. Se aplica ulei de ricin seara, masand cu degetele pielea capului, pentru a stimula microcirculatia. Se acopera capul cu un prosop si se lasa uleiul sa actioneze toata noaptea, iar dimineata se spala parul cu sampon. Masajul parului cu ulei de ricin se face in fiecare seara sau o data la doua zile.
Uleiul de ricin poate favoriza si cresterea genelor. Se aplica o cantitate mica de ulei la baza genelor cu o periuta, se lasa sa actioneze toata noaptea si se indeparteaza dimineata cu demachiant.
Pentru unghii, se tin degetele timp de 10 minute intr-un bol cu ulei de ricin si eventual suc de lamaie (pentru albire) o data pe saptamana.
Ulei de ricin pentru dureri de burta
Cataplasmele cu ulei de ricin au o actiune antispasmodica, anti-durere si digestiva, atunci cand sunt aplicate pe abdomen. Ele sunt utile in caz de balonari sau de dureri menstruale. Se imbiba cu ulei de ricin un prosop subtire sau o compresa si se aplica pe abdomen, iar pentru o actiune sporita se pune deasupra o perna incalzita. Se sta in pozitie culcata cel putin o ora.
Ulei de ricin pentru piele uscata sau acneica
Foarte hidratant si emolient, bogat in omega 9, omega 6 si vitamina E, uleiul de ricin intra in compozitia a numeroase produse cosmetice. El are o actiune de calmare si cicatrizare a pielii.
Efectele bune ale uleiului de ricin, mai ales in cazul acneei, pielii uscate, dermatitei sau psoriazisului sunt legate de regalarea pH-ului pielii.
Uleiul de ricin se aplica seara pe intreaga fata sau doar pe cosuri si pe zonele corpului deosebit de uscate (maini, coate, genunchi). Poate fi folosit si ca anticearcan, dar nu dimineata si este o baza buna pentru un demachiant facut in casa. Uleiul de ricin poate fi folosit seara pe calcaie, dupa care se pun sosete, pentru a inmuia pielea.
Daca v-am convins sa folositi ulei de ricin, cumparati unul extras la rece, de preferinta bio, pentru a profita din plin de toate principiile sale active.